Keskitytään työntekijöiden hyvinvointiin ja tulevaisuuden varmistamiseen ay-liikkeen haukkumisen sijaan

Ennennäkemätön pandemia on saanut maamme taloudellisesti polvilleen. Yritysten tilanne näyttää äärimmäisen huolestuttavalta. Tavallisten palkansaajien tilanne on jäänyt kuitenkin hämmentävän vähäiselle huomiolle. Päättäjiltä on kuultu liian vähän huolta siitä, kuinka perheelleen leivän tuova metallimies selviää asuntolainastaan tai miten yksinhuoltajaäiti järjestää työnsä juuri koulunsa aloittaneiden lastensa kanssa. Tuntuu siltä, että kansanedustajat Hjallis Harkimo etunenässä ovat kiinnostuneet huomattavasti enemmän Kojamon verovapaista osingoista, kuin koronatilanteen korjaamisesta.

Tässä huutelussa unohtuu helposti se tosiasia, että ay-liikkeen verovapaus on täysin perusteltua yleishyödyllisenä yhteisönä. Samalla tavalla verovapaita ovat huomattavia osia Kojamosta omistavien eläkeyhtiöiden osingot. Harkimo ei jostain syystä ole katsonut aiheelliseksi vaatia niitä verolle.

Ay-liike on todennut julkisesti olevansa valmis laittamaan osinkotulonsa verolle, kunhan tuo saadaan lainsäädäntöön. Tämä ajatus on kuitenkin kaadettu työnantajapuolen leiristä, koska se saataisi vaikeuttaa ulkomaisten suuryritysten rahankolaamista maastamme.

Harkimo ja muutama muu kansanedustaja siis syyttävät yleishyödyllisiä yhteisöjä siitä, että niiden toiminta on verovapaata, mutta unohtavat mainita että heidän syyttämänsä yhteisöt ovat valmiit tuon verovapauden poistamiseen ja että todellinen taho joka pitää kiinni noista verovapauksista on samalla jakkaralla Harkimon itsensä kanssa. Iso raha puhuu ja sumuttaa ihmisiä surullisen tehokkaasti.

On aivan päivänselvää, että ilman toimivia yrityksiä Suomi on mennyttä. On yhtä päivänselvää, että ilman hyvinvoivia ja tulevaisuuteen luottavia työntekijöitä Suomi on myös mennyttä. Tähän tarvitaan kaikkien panosta, myös niitä 2 miljoonaa ay-liikkeen jäsentä.

Suomen miljoonat palkansaajat ovat ne jotka käytännössä tekevät Suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan sekä työllään, että ostamalla valtavat määrät erilaisten yritysten ja pienyrittäjien palveluita. Jos palkansaajien ostovoima romahtaa, se on kuolemantuomio pienyrittäjille. Jos duunari ei käy töissä eikä uskalla kuluttaa, Suomi pysähtyy.

Todella suuri osa palkansaajista kuuluu myös ay-liikkeeseen, joka on osoittanut merkittävää vastuunkantoa sopiessaan erilaisista joustoista tässä kriisitilanteessa. Tämäkin olisi syytä muistaa viestinnässä, jos pitää työväestön kannatusta tärkeänä. Harkimon Liike Nyt ei näytä niin ajattelevan.

Peruspuurtajat peräänkuuluttavat tässä ennennäkemättömässä tilanteessa kaikilta tahoilta ay-liikkeen perusteettoman mollaamisen sijaan voimakkaita toimia ja ulostuloja työntekijöiden aseman turvaamiseksi. Kaikkien tulee pitää kirkkaana mielessä, että tuosta miljoonien ihmisten massasta tulee se mandaatti, jolla tätä maata tulevaisuudessa johdetaan. Tämä nähtiin jo vuosina 2016-2017, kun työväestön unohtaminen koitui Soinin hillotolppaporukan kohtaloksi.

 

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa